Ontroering, zorg, loslaten. Van alles komt aan de orde in het boek ’Ontleren met alzheimer’

Leonie Groen

Liefde is niet de oorzaak van zorg maar het gevolg ervan, schrijft Tom Schram, schrijver van het boek ’Ontleren met alzheimer’ over het stapsgewijs verliezen van alles wat je in je leven hebt geleerd.

Tom Schram (socioloog, econoom, coach en oprichter van trainingscentrum Diversity Joy) heeft veel ervaring met alzheimer en mantelzorg. Hij was getuige van het dementieproces van zijn moeder, schoonmoeder en twee grootouders. Vervolgens raakte de ziekte zijn vrouw Pia. Hij werd haar mantelzorger.

In zijn boek ’Ontleren met alzheimer’ beschrijft hij hoe hij alzheimer is gaan zien als een proces van ontleren, als ’een weg terug’ in het leerproces. Hij speelt met de ideeën van de Joods-Russische ontwikkelingspsycholoog Lev Vygotsky (1896-1934) om te begrijpen wat er gebeurt.

In de kern blijkt het te gaan over ziektebewustzijn en ziekteacceptatie van Pia en hemzelf: weten wat je (nog) zelfstandig kunt en wat niet meer. Dat wordt op ieder moment het baken in het proces. Ontroering, zorg, behoefte aan erkenning, keuzes maken, leren over je overtuigingen, loslaten en nog veel meer komt aan de orde in een persoonlijk verhaal waarin Schram het ziekteproces beschrijft. En hij gaat op zoek naar de betekenis die in dit alles kan worden gevonden.

Schram biedt met dit boekje handvatten aan mensen met alzheimer, hun naasten en verzorgers.

Net binnen